Kittens

Wat gebeurt er zoal in de eerste 13 weken bij een fokker?
– Wennen aan geluiden
– Leren hoe hard mag ik spelen
– Samen wennen aan andere huisdieren
– Vast voer eten
– Zindelijk worden
– Ontworming en inenting

Kittens groeien het best op in de woonkamer, waar ze vertrouwd raken met geluiden, als pratende mensen, TV, radio, stofzuiger,  kortom dagelijkse geluiden van een gezin.

De sociale ontwikkeling van een kitten duurt 12 weken. Een kitten dat eerder bij zijn/haar moeder wordt weggehaald kan op sociaal gebied gestoord gedrag vertonen zoals agressief en asociaal gedrag ten opzichte van andere katten.

De kittens worden bij de fokker gewogen, vastgehouden en geknuffeld. Het nest wordt netjes gehouden en de moeder en kittens worden gecontroleerd op hun gezondheid.

Als de kittens 3 à 4 weken oud zijn zullen ze beginnen met wennen aan vast voer. Dat kunnen brokjes zijn of vers vlees. In deze tijd zal ook de kattenbak in de ren worden toegevoegd en zal de zindelijkheidstraining beginnen.

De eerste weken leven de kittens, uit veiligheidsoverweging, in een ren en mogen er alleen uit als wij erbij zijn. Als ze een week of 5 à 6 zijn, klimmen ze zelf in en uit de ren en dus bepalen ze het zelf.

Vaccinaties: met 9 en 12 weken krijgen de kittens de katten- en niesziektevaccinatie
Ontwormen: met 6 – 8  – 10 weken  worden de kittens ontwormd
Chippen: met 12 weken krijgen alle kittens een chip

Aanschaf kitten
Als u belangstelling hebt voor een kitten, dan bent u van harte welkom om te komen kijken. In verband met infectiegevaar bent u welkom als de kittens minstens 3 weken oud zijn. Natuurlijk bent u nooit verplicht om dan ook een kitten te kopen, net als wij ons het recht behouden om een kitten niet te verkopen. Wees daar dan a.u.b. niet boos om; wij zijn ook niet teleurgesteld als u zonder afspraken de cattery weer verlaat. Omdat de Noorse Boskat een erg sociaal ras is, gaat mijn voorkeur uit naar mensen die al één of meerdere katten hebben of van plan zijn op korte termijn een tweede kat in huis te nemen. Dit is vooral belangrijk als de nieuwe verzorgers regelmatig van huis zijn. Vanzelfsprekend hoeven dat geen Noren te zijn.

Daarnaast stellen wij het erg op prijs als de katten niet los buiten mogen lopen. Katten zijn erg nieuwsgiering en breiden hun territorium buiten soms kilometers uit. Wij hebben zelf een grote buiten-ren in de tuin gemaakt, maar de tuin afzetten met speciaal schrikdraad kan ook een mogelijkheid zijn zodat de kat toch lekker buiten kan spelen.

Zodra wij met een potentiële nieuwe verzorger tot overeenstemming zijn gekomen, is de koop definitief. Wij doen omze uiterste best om het kitten op te laten groeien tot een gezonde en sociale Noorse Boskat. Wij voeden de kittens zo goed mogelijk op, zodat ze weten dat ze niet in de gordijnen mogen hangen, de biefstuk niet van het aanrecht mogen stelen en de driezitsbank niet als krabpaal moeten gebruiken. Helaas kan ik hierop geen garantie geven.

Kittens mogen verhuizen als ze 14 tot 16 weken oud zijn. Ze zijn dan drie keer ontwormd, volledig ingeënt, door de dierenarts gezond verklaard, ze hebben een stamboom en een Europees paspoort. Alle kittens krijgen met 12 weken een chip.

Als het kitten geen last heeft van de laatste enting en minstens 1 kilo weegt, maken wij in de 13e week een afspraak om de kitten te brengen. Met eventuele vakantieplannen kan ik natuurlijk rekening houden. Of er kittens beschikbaar zijn, kunt u op de kittens-pagina vinden of via onze Facebook-pagina.