De Noorse Boskat

Hoe omschrijf je het karakter van een heel ras?

Elke kat heeft als individu vanzelfsprekend zijn/haar eigen karakter, maar in grote lijnen kan ik wel een beschrijving geven van dit ras, mits er altijd duidelijk rekening mee wordt gehouden dat geen enkele kat hetzelfde is.

De Noorse Boskat is een zeer gezellige, lieve, zachtaardige en tolerante kat. Ze is zeer gemakkelijk in de omgang met andere huisgenoten en ook honden hoeven geen bezwaar te zijn. Ze houdt van gezelligheid in en om huis, zodat er altijd iets te beleven valt. Eenzaamheid kan ze zeer slecht verdragen. Ze zal er treurig en uiteindelijk ziek en ellendig van worden. Dus is het raadzaam om niet slechts één Noorse Boskat in huis te nemen en haar niet langere periodes alleen te laten.

De Noor is een actieve kat, dus zal er voldoende ruimte voor het dier moeten zijn; ze is graag buiten om de wind door de vacht te laten waaien en zelfs regen schuwt ze niet. Ze klimt en klautert graag. Spelen en stoeien met andere katten vindt ze ook heerlijk. Ze kan geweldige sprongen maken. Geruisloos springt ze alsof ze vliegt, dat is fantastisch om te zien!
Ze is zeer aanhankelijk, komt aanrennen om je te begroeten, wanneer je thuis komt van boodschappen doen of je werk. Soms houdt ze hele gesprekken met je door zacht terug te miauwen. Ze is nooit opdringerig, maar wel altijd zeer aanwezig.

Dat miauwen is ook specifiek voor de Noor een heel lief zacht (bij katers wel mannelijk) geluid. Sommige katten kunnen het zelfs bijna zonder geluid.

Bij voldoende afleiding, in de vorm van een krabmeubel of klimpaal, wat speeltjes en eventueel de mogelijkheid om buiten een beetje kattenkwaad uit te halen, zal ze in huis weinig slopen.

De Noorse Boskat stelt het (meestal) op prijs om er verzorgd bij te lopen. Ze zal zelf haar vacht goed onderhouden en zodoende blijft er voor ons alleen de taak over om haar een beetje door de ergste voorjaarsrui heen te helpen. Dit om haarballen en klitten te voorkomen. Maar door het jaar hoef je normaliter weinig te kammen of borstelen. Al is het wel wenselijk om het wekelijks te doen om haar niet van de borstel en/of kam te laten vervreemden, zodat het, wanneer het echt nodig is, niet al te veel problemen op zal leveren om een fikse borstelbeurt te geven.

De Noor is een zeer elegant dier met een prachtige vacht. Een lust voor het oog en een geweldige vriend of vriendin voor het leven, het aanbevelen waard ! Maar pas op: De meeste Norenbezitters worden getroffen door het Norenvirus. Als je er één hebt, wil je er meer!!

Het ras
De Noorse Boskat valt op door zijn wilde uiterlijk. Een ieder zal zich dit dier voor kunnen stellen in een woeste, bosrijke omgeving, met zijn krachtige lichaam, robuuste kop en lange, bossige staart.

Kop
Driehoekig; alle zijden even lang. Voorhoofd licht gebogen; recht profiel zonder onderbreking. Stevige kin.

Oren
Groot; breed aan de basis. Puntige top met “lynx-pluimpjes” en lange haren uit de oren. De plaatsing van de oren is hoog en open, zodat de buitenste rand van het oor de lijn van de kop volgt, omlaag naar de kin.

Ogen
Grote, ovale ogen, goed open en enigszins schuin geplaatst.
Alerte expressie.

Lichaam
Lag, stevig gebouwd. Stevige botstructuur.
Poten: Krachtig, hoog op de poten. Achterpoten hoger dan de voorpoten.

Staart
Lang en bossig. Moet minstens tot de schouderbladen reiken, maar liever tot in de nek.

Vacht
Halflang. Wollige ondervacht, bedekt met een zachte, waterafstotende bovenvachtdie bestaat uit lange, stevige en gladde dekharen over de rug en de flanken. Een kat in volle vacht heeft een volle kraag, borstharen en broek.

Kleur
Alle kleuren zijn toegestaan, incl. alle kleuren met wit, behalve pointed patronen en chocolat, lilac, cinnamon en fawn. Elke hoeveelheid wit is toegestaan, bijv. witte bles, witte borst, wit medaillon, wit op de buik, wit op de poten etc.