Fiv/Felv, HCM & PKD

Waarom moet een fokker de poes en kater laten testen op FIV (aids) en FeLV (leukemie)?

Iedere katteneigenaar die gaat fokken komt het vroeg of laat tegen. Voordat de poes bij de kater mag komen moet er een bloedtest uitgevoerd worden. Er wordt getest op FeLV (Leukemie) en FIV (aids). FeLV is een ziekte die niet alleen van belang voor fokkers met raskatten maar ook voor eigenaren van huis-tuin-en keuken-katten, want helaas komt FeLV bij alle soorten katten voor.

FeLV is een virusziekte met een dodelijke afloop. Het virus kan leukemie (tumoren van de witte bloedcellen) veroorzaken, maar dit is niet de ziekte die het meeste optreedt na infectie. Het virus tast namelijk het immuunsysteem van de kat aan (immunosuppressie) waardoor ze gevoeliger zijn voor infecties.

Het ziektebeeld van FeLV wordt daardoor vooral veroorzaakt door secundaire infecties.

FIV wordt veroorzaakt door een virus dat verwant is aan het HIV virus bij de mens dat AIDS veroorzaakt. FIV wordt daarom ook wel kattenaids genoemd. FIV kan alleen de kat besmetten en niet de mens. Het is geen zoonose!!

Voor meer informatie kijk op de website van de dierenkliniek.
Op deze site staat alles heel duidelijk vermeld en wij hebben hier ook veel van geleerd als beginnende fokkers!

Hypertrofische Cardiomyopathie
Hypertrofische Cardiomyopathie (HCM) is een vaak voorkomende hartkwaal bij katten. Het is een erfelijke aandoening waarbij de hartspier zodanig gaat verdikken dat de functie van het hart vermindert en het hart niet meer voldoende bloed in het lichaam kan stuwen. Hierdoor kunnen ook bloedklonters ontstaan in het hart.

Polycystische Nierziekte
PKD is de afkorting van Polycystic Kidney Disease.
Het is een erfelijke aandoening waarbij in de nieren geleidelijk aan grote met vocht gevulde holtes ontstaan. Gezien de erfelijkheid komt de ziekte vaker voor in bepaalde rassen en families.